Ruim je ladekast op.

Hoe ziet jouw ladekastje eruit? Is alles soort bij soort gesorteerd? Of ligt alles door elkaar? Weet je wat je tegenkomt als je een laatje opentrekt? Of schrik je elke keer weer van datgene wat je er aantreft?

Ieder mens heeft zo z’n eigen ‘ladekastje’. Hierin berg je je herinneringen op. Mooie, ontroerende, fijne herinneringen. En ja, ook die lastige, nare en angstige herinneringen.

Wanneer je heftige, nare dingen meemaakt, wil je deze vaak zo snel mogelijk weer vergeten. Je stopt ze diep weg. In een reflex gooi je die nare rommel ergens ‘in een laatje’, onder de stapel alledaagse herinneringen. Je denkt er op dat moment niet over na in welk laatje je het precies stopt, àls je het maar kwijt bent.

Hoe groot is de schrik als je het op een onverwacht moment weer tegenkomt! Nóóit geweten dat je die nare dingen daar had neergegooid…

Op dat moment kan je twee dingen doen:

  1. Gauw de la weer dichtgooien… om er een tijd later wéér op een onverwacht moment mee geconfronteerd te worden
  2. De rommel onder ogen proberen te komen en er dit keer over na te denken in welke lade je het gaat neerleggen. Zodat je er voortaan zèlf de baas over bent of je de la open zal trekken of niet.

Grote kans dat keuze 2) uiteindelijk de meeste rust geeft! Sterkte gewenst!

De komende tijd zal ik af en toe een laatje opendoen. En dan met name laatjes van kinderen die de rommel hebben opgeruimd voordat ze ook maar iets konden zeggen.