Verhalen uit de praktijk

Verhalen uit de praktijkMartijn Benschop2023-02-07T11:53:10+01:00
Loading...

Verhalen uit de praktijk

Kroon

Vandaag ben ik ten huwelijk gevraagd! Gekleed in mijn koninklijke jurk zat ik te wachten tot hij gevonden had wat hij nodig had. Met de handen op de rug stond hij voor me. Verlegen vroeg hij: “wil je met me trouwen?” Nadat ik gecheckt had welk antwoord de koningin gaf, ze zei ja, haalde hij de kroon tevoorschijn die hij achter z’n rug had gehouden. Plechtig zette hij de kroon op mijn hoofd en [...]

Sterk

Het verdriet van de ouders hangt nog in m’n auto als ik na het intakegesprek naar huis rijd. Een kleuter met kanker. Wie ga ik volgende week ontmoeten? Thuisgekomen koop ik extra Playmobil; een operatiekamer, dokters in operatiejassen, bedden. Bij de apotheek schaf ik extra injectiespuiten aan. Ik heb ziekenhuisspullen nodig, véél ziekenhuisspullen! Ik check nog één keer m’n voorraad pleisters en verbandmiddelen, voordat ik naar de wachtkamer loop om je op te halen. [...]

Oorlog

Met een brok in m’n keel ruim ik de zandbak op. Voorzichtig wikkel ik het verband weer van het playmobilpoppetje af. Een paar maanden geleden begon Achmed z’n reis terug in de tijd. Wekenlang waren de families in z’n spel aan het verhuizen. Steeds opnieuw richtten we huizen in. En steeds opnieuw… kwamen dreigende soldaten, ridders, draken het huis aanvallen. En wéér moesten we vluchten; op zoek naar een nieuwe woonplek. Na elke sessie [...]

Een hele klas vol

Ik schep nog een tweede bord nasi op en kijk het lokaal rond. De meeste van deze mensen heb ik zo’n 30 jaar geleden voor het laatst gezien. Met deze mensen heb ik m’n kindertijd doorgebracht. Ik kijk rond en zie een klas vol volwassen geworden kinderen, krachtige persoonlijkheden, ieder met een eigen levensverhaal. Een levensverhaal, wat als vanzelfsprekend gedeeld wordt met de mensen met wie je je kindertijd gedeeld hebt. De hele avond [...]

Ruzie in de ladekast

Ruzie in de ladekast. Dhonna zit in de kinderstoel. De tv staat aan. Ze kijkt naar de Teletubbies en smikkelt ondertussen aan haar banaantje. Inééns valt er een stoel om! Papa en mama gaan tegelijk staan. Er klinkt een schreeuw… en nog één. Een bord valt op de grond. Er vallen klappen, er wordt gehuild, geschreeuwd, met deuren geslagen. Dhonna zit als bevroren in haar kinderstoel. Haar veilige kinderstoel voelt ineens niet zo veilig [...]

Ruim je ladekast op

Ruim je ladekast op. Hoe ziet jouw ladekastje eruit? Is alles soort bij soort gesorteerd? Of ligt alles door elkaar? Weet je wat je tegenkomt als je een laatje opentrekt? Of schrik je elke keer weer van datgene wat je er aantreft? Ieder mens heeft zo z’n eigen ‘ladekastje’. Hierin berg je je herinneringen op. Mooie, ontroerende, fijne herinneringen. En ja, ook die lastige, nare en angstige herinneringen. Wanneer je heftige, nare dingen meemaakt, [...]

Ga naar de bovenkant